PWN-encyklopedia: kirsz [niem. Kirsch, skrót od Kirschwasser], bezbarwna wódka wiśniowa o mocy 38–45%, produkowana przez rozcieńczenie leżakowanego w kamionkach spirytusu o mocy ok. 60%. . Wikipedia: Wypalanka (ang. brandy) - staropolska, do dziś poprawna i używana nazwa wódki produkowanej z destylatu, najczęściej owocowego. Do najbardziej znanych, szlachetnych wypalanek należą koniak, armagnac, grappa, whisky, śliwowica, kirsz, calvados. . Sjp.pl:/alternatywny słownik/: 1. kirsz znaczenie: wódka z przefermentowanych czarnych wiśni
http://www.alkohole-domowe.com/bimber/znane_wodki.html KIRSH Wiśniowa wypalanka z przefermentowanego zacieru, sporządzona z dzikiej odmiany małych, czarnych wiśni wraz z pestkami. Najlepszy produkowany jest w Alzacji. Podczas leżakowania, w kamionkach lub szklanych naczyniach, szlachetnieje w smaku i aromacie. Kirsch jest bezbarwny. Ma smak wiśni z delikatnym aromatem gorzkich migdałów.
Sama widzisz, ze w tekście jest Kirsch. ***cytuję z Twojego tekstu:"Kirsch jest bezbarwny." Kirsh jest z błędem.Każdy może się mylić, dlatego trzeba polegać na encyklopedii i słownikach i z odrobiną dystansu podchodzić do stron hobbystycznych.
Musisz się zalogować, aby móc umieścić swój komentarz.
wódka wiśniowa wypalanka to kirsh, tak wpisałam i sprawdziłam poprawność, niestety wykazano błąd i odjęto pkt, proszę o zwrot pkt za ten wyraz
PWN-encyklopedia:
kirsz [niem. Kirsch, skrót od Kirschwasser], bezbarwna wódka wiśniowa o mocy 38–45%, produkowana przez rozcieńczenie leżakowanego w kamionkach spirytusu o mocy ok. 60%.
.
Wikipedia:
Wypalanka (ang. brandy) - staropolska, do dziś poprawna i używana nazwa wódki produkowanej z destylatu, najczęściej owocowego.
Do najbardziej znanych, szlachetnych wypalanek należą koniak, armagnac, grappa, whisky, śliwowica, kirsz, calvados.
.
Sjp.pl:/alternatywny słownik/:
1. kirsz
znaczenie: wódka z przefermentowanych czarnych wiśni
http://www.alkohole-domowe.com/bimber/znane_wodki.html
KIRSH
Wiśniowa wypalanka z przefermentowanego zacieru, sporządzona z dzikiej odmiany małych, czarnych wiśni wraz z pestkami. Najlepszy produkowany jest w Alzacji. Podczas leżakowania, w kamionkach lub szklanych naczyniach, szlachetnieje w smaku i aromacie. Kirsch jest bezbarwny. Ma smak wiśni z delikatnym aromatem gorzkich migdałów.
Sama widzisz, ze w tekście jest Kirsch.
***cytuję z Twojego tekstu:"Kirsch jest bezbarwny."
Kirsh jest z błędem.Każdy może się mylić, dlatego trzeba polegać na encyklopedii i słownikach i z odrobiną dystansu podchodzić do stron hobbystycznych.