Myślę,że PRĘCIK jako rozwiązanie hasła "wolframowy w (parówce)" jest tak samo poprawne jak drucik. No i niestety, moje babskie myślenie okazało się w/g twórców owej krzyżówki błędne. Uważam, ze możnaby ująć je jako rozwiązanie alternatywne. Pozdrawiam
Niestety, chyba nie doczekamy się odpowiedzi ze strony admina. Możliwe, że już nie ma rozwiązań alternatywnych. No cóż, trzeba trafiać w tok rozumowania autorów
Jestem ciekaw decyzji ADMINA:jeżeli jest konsekwentny krzyżówka powinna zostać wycofana-jakieś druciko-pręciki w żarówce, Kazik śpiewający w w szemranym zespole i ta na dwoje babcia wróżyła morwa/morwy.Pożywiom-uwidim! A poza tym czy ktoś to czyta! W ostatnim okresie doczekać się w miarę szybko uznania reklamacji graniczy z cudem!!!
Mirasisko,czytam twoje komentarze,a jest ich wyjątkowo dużo,i zdumiewa mnie twoja zjadliwość i krytycyzm.Czy jesteś taki z natury czy to tylko poza?Cokolwiek wprowadzi lub zmieni admin,ty zawsze masz jakieś ale.Aż przykro czytać twoje komentarze.Wieczny malkontent.Pozdrawiam-mirkmark
Za "Leksykonem naukowo-technicznym", wyd.NT: *żarnik-element lampy(żarówki)wykonany z drutu(ż.drutowy) lub z włókna węglowego, doprowadzony do inkandescencji wskutek przepływu prądu elektrycznego; . Encyklopedia PWN: http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=4002792
Dziękuję za wpisy i odpowiedzi w tym poście. Pręcik czy drucik, to dla mnie nie jest tak istotne jak sympatyczna i miła zabawa. Pozdrawiam wszystkich))
Tak czy tak częścią żarówki jest żarnik wykonany z drucika /wolframowego/. Natomiast drucik lub jak kto woli pręcik nie występuje jako część składowa żarówki.Co prawda w mowie potocznej najczęściej pojawia się słowo drucik ale jeżeli zaczniemy iść tym tokiem rozumowania to większość elementów urządzeń technicznych nazwiemy "wajcha" lub "dzyndzel".
Myślę,że PRĘCIK jako rozwiązanie hasła "wolframowy w (parówce)" jest tak samo poprawne jak drucik.
No i niestety, moje babskie myślenie okazało się w/g twórców owej krzyżówki błędne.
Uważam, ze możnaby ująć je jako rozwiązanie alternatywne.
Pozdrawiam
Ja również wpisałam pręcik i mi nie uznano. Takich jak my jest o wiele osób więcej, co widać w komentarzach po rozwiązaniu krzyżówki.
Niestety, chyba nie doczekamy się odpowiedzi ze strony admina. Możliwe, że już nie ma rozwiązań alternatywnych. No cóż, trzeba trafiać w tok rozumowania autorów
Jestem ciekaw decyzji ADMINA:jeżeli jest konsekwentny krzyżówka powinna zostać wycofana-jakieś druciko-pręciki w żarówce, Kazik śpiewający w w szemranym zespole i ta na dwoje babcia wróżyła morwa/morwy.Pożywiom-uwidim!
A poza tym czy ktoś to czyta! W ostatnim okresie doczekać się w miarę szybko uznania reklamacji graniczy z cudem!!!
Mirasisko,czytam twoje komentarze,a jest ich wyjątkowo dużo,i zdumiewa mnie twoja zjadliwość i krytycyzm.Czy jesteś taki z natury czy to tylko poza?Cokolwiek wprowadzi lub zmieni admin,ty zawsze masz jakieś ale.Aż przykro czytać twoje komentarze.Wieczny malkontent.Pozdrawiam-mirkmark
Za "Leksykonem naukowo-technicznym", wyd.NT:
*żarnik-element lampy(żarówki)wykonany z drutu(ż.drutowy) lub z włókna węglowego, doprowadzony do inkandescencji wskutek przepływu prądu elektrycznego;
.
Encyklopedia PWN:
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=4002792
Dziękuję za wpisy i odpowiedzi w tym poście.
Pręcik czy drucik, to dla mnie nie jest tak istotne jak sympatyczna i miła zabawa.
Pozdrawiam wszystkich))
*Puma007, uważam, że nie masz powodów do zmartwienia, bo przecież drut jest tylko cieńszym prętem, a drucik pręcikiem.
Tak czy tak częścią żarówki jest żarnik wykonany z drucika /wolframowego/. Natomiast drucik lub jak kto woli pręcik nie występuje jako część składowa żarówki.Co prawda w mowie potocznej najczęściej pojawia się słowo drucik ale jeżeli zaczniemy iść tym tokiem rozumowania to większość elementów urządzeń technicznych nazwiemy "wajcha" lub "dzyndzel".
Wajcha, czy dzyndzel to jeden wichajster.