Proszę uprzejmie Adm. System o przeczytanie mojego (i nie tylko mojego) komentarza o kilku możliwych alternatywnych anagramach. Przyznanie nam racji oraz zwrot punktów mile widziane Pozdrawiam
Irmana to postać ze znanej gry Tibia (jest uczennicą krawca). Uznałam, że mogę wpisać ten anagram, ponieważ imiona postaci np. z bajek są uznawane (Ulica Sezamkowa, Smerfy...).
A wracając do krzyżówki chciałabym bardzo uzyskać potwierdzenie, że 'Kadar' oraz 'arnika' są błędne. Uważam, że ta krzyżówka jest jedną z najlepszych, nie wzięto jednak pod uwagę, iż mogą pojawić się inne anagramy niż jej Autor przewidział.
IRMANA uznać nie możemy, gdyż nie spełnia wymogów (nie ma jej w encyklopedii PWN). Specjalnie dodaliśmy to kryterium, by uniknąć rozważań na temat popularności gier takich jak Tibia - są ich setki, a w każdej setki postaci i miejsc. To z kolei eliminuje ARNIKA (bo pasuje tylko pod warunkiem wpisania IRMANA pionowo).
Zgodnie z tą zasadą, dopuszczam KADAR (istnieje w encyklopedii jako Jan, czeski reżyser powojenny), choć oczywiście nie było to rozwiązanie, o które chodziło.
Jasne. Dziękuję Jeśli zaś chodzi o Kadara, to nie tego miałam na myśli, nie wiedziałam nawet o jego istnieniu. W epoce słusznie minionej istniał 'wielki przywódca narodu węgierskiego' Janos Kadar, jego nazwisko bardzo często słyszało się w radio i w telewizji. Stąd ten anagram, trochę dla urozmaicenia, trochę przekorny - mimo że w innej krzyżówce wpisałam DAKAR. Podobnie ma się rzecz z IRMANĄ - w innej krzyżówce użyłam anagramu ARMANI. Jestem niezdyscyplinowana, nie znoszę sztampy i rutyny - to i mam za swoje. Miło było
Musisz się zalogować, aby móc umieścić swój komentarz.
Proszę uprzejmie Adm. System o przeczytanie mojego (i nie tylko mojego) komentarza o kilku możliwych alternatywnych anagramach.
Przyznanie nam racji oraz zwrot punktów mile widziane
Pozdrawiam
Miriam: a co to jest Irmana?
Irmana to postać ze znanej gry Tibia (jest uczennicą krawca).
Uznałam, że mogę wpisać ten anagram, ponieważ imiona postaci np. z bajek są uznawane (Ulica Sezamkowa, Smerfy...).
A wracając do krzyżówki chciałabym bardzo uzyskać potwierdzenie, że 'Kadar' oraz 'arnika' są błędne.
Uważam, że ta krzyżówka jest jedną z najlepszych, nie wzięto jednak pod uwagę, iż mogą pojawić się inne anagramy niż jej Autor przewidział.
IRMANA uznać nie możemy, gdyż nie spełnia wymogów (nie ma jej w encyklopedii PWN). Specjalnie dodaliśmy to kryterium, by uniknąć rozważań na temat popularności gier takich jak Tibia - są ich setki, a w każdej setki postaci i miejsc.
To z kolei eliminuje ARNIKA (bo pasuje tylko pod warunkiem wpisania IRMANA pionowo).
Zgodnie z tą zasadą, dopuszczam KADAR (istnieje w encyklopedii jako Jan, czeski reżyser powojenny), choć oczywiście nie było to rozwiązanie, o które chodziło.
Pozdrawiam,
Jasne. Dziękuję
Jeśli zaś chodzi o Kadara, to nie tego miałam na myśli, nie wiedziałam nawet o jego istnieniu.
W epoce słusznie minionej istniał 'wielki przywódca narodu węgierskiego' Janos Kadar, jego nazwisko bardzo często słyszało się w radio i w telewizji. Stąd ten anagram, trochę dla urozmaicenia, trochę przekorny - mimo że w innej krzyżówce wpisałam
DAKAR.
Podobnie ma się rzecz z IRMANĄ - w innej krzyżówce użyłam anagramu ARMANI.
Jestem niezdyscyplinowana, nie znoszę sztampy i rutyny - to i mam za swoje.
Miło było